Poetsko-glazbeni recital povodom obljetnice stradanja hercegovačkih franjevaca i puka

Dana 15. veljače u prostorijama Druge osnovne škole održan je Poetsko-glazbeni recital povodom 79. obljetnice u spomen na pobijene franjevce i puk. Program su pripremile profesorice Marina Ćeškić, Blanka Kraljević te voditeljica Recitatorske sekcije, profesorica Anica Šušak. Na početku recitala nazočne je pozdravila ravnateljica Gimnazije fra Dominika Mandića Ana Skoko. Zahvalila se svim sudionicima te istaknula važnost obilježavanja sjećanja na ove tužne događaje, posebno za našu školu koja je vezana za Brijeg i ovu tragediju. Ravnateljica je pohvalila dvoje učenika, Jakova Kraljevića i Miju Musa, koji su osvojili prvo i drugo mjesto na natječaju Vicepostulature Pobijeni hercegovački franjevci. Podsjetila ih je da budu vrijedni i dalje te da nastave pisati i stvarati.
Nesebičan odaziv šestero učenika, članova Recitatorske sekcije, dokaz je da i mlađe generacije svojom intepretacijom mogu prenijeti ono što se dogodilo tih davnih dana. Ivan Lasić, Jakov Kraljević, Anđela Bubalo, Petra Slišković, Nika Paponja i Ana Čović pročitali su ulomke iz poznatih djela različitih autora, uključujući djela fra Umberta Lončara, fra Janka Bubala, fra Vencela Kosira, kao i ulomak iz proznog uratka ,,Uvijek vjerni Vama”, s kojim je 2021. godine prvo mjesto osvojila naša tadašnja maturantica Andrea Šakota. Dojmovi o ovom događaju samo su riječi hvale jer je svaka pročitana rečenica doprla do srca publike. Učenici i djelatnici mogli su zamišljati stvarne slike tih kobnih događaja jer su sudionici ovog programa prenijeli emocije na pravi način.
Voditelji programa bili su Gabriela Ćubela i Bože Kutle, a glazbenu pratnju na recitalu odsvirala je Sara Škrobo. Nadamo se da će ovakvih lijepih obilježavnja biti i u budućnosti.